Zdrowe Smaki Życia

Sałatka z pieczonego dorsza z pomarańczą i granatem


Sałatka z pieczonego dorsza z pomarańczą i granatem – idealny przepis na zdrowy posiłek!

Dziś przepis na lekką, pyszną a zarazem pełną smaku sałatkę z pieczonym dorszem, orzeźwiającym granatem i słodką pomarańczą. To danie łączy w sobie zdrowe tłuszcze, białko i witaminy, będąc wspaniałym wyborem na drugie śniadanie lub kolację.


Składniki:

  • filet z dorsza (może być również łosoś) (około 400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki pestek łuskanego słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 garść roszpunki
  • 1½ pomarańczy
  • ½ granatu (ziarenka)


Przygotowanie sałatki:

Filety z dorsza natrzyj 2 łyżeczkami sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Usmaż na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek. Możesz go również upiec w piekarniku nagrzanym do 185°C przez około 15 - 18 minut. Obierz pomarańczę, zdejmij z niej skórkę i pokrój w części. Do miski włożyć roszpunkę, szpinak i rukolę, cząstki pomarańczy, wsypać ziarenka granatu. W szklance wymieszaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, miód i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, posyp prażonymi ziarnami słonecznika i gotowe.

Znajdziesz tu informacje dotyczące zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, rozwoju osobistego oraz wskazówki, jak dbać o dobre samopoczucie na co dzień.

Poruszam tematy, które są mi bliskie i które mają znaczenie w moim własnym życiu.

Współpraca

Umów się na spotkanie biznesowe.

Zobacz ofertę


Od czego zacząć zdrowy styl życia?


Ta strona wykorzystuje pliki cooki w celu zapewnienia jak najwyższej jakości usług. Kontynuując korzystanie z niej, wyrażasz zgodę na ich użycie.

Update cookies preferences